Cardinal Health Inc. (CAH)

Přehled a aktuální události

Cardinal Health je jedním z největších distributorů produktů zdravotnické péče v USA spolu s McKessonem (MCK) a AmerisourceBergen (ABC). Základní činností společnosti Cardinal Health je farmaceutická distribuce. Rovněž provozuje segment distribuce zdravotnických prostředků. Cardinal Health zvyšuje dividendu již 32 let v řadě a je tak členem indexu dividendových aristokratů. Začátkem listopadu (08.11.18) oznámilo vedení společnosti Cardinal Health výsledky za první čtvrtletí fiskálního roku 2019. Společnost vykázala tržby ve výši 35,2 miliardy dolarů, což představuje nárůst o 8% ve srovnání s prvním čtvrtletím fiskálního roku 2018. Upravený zisk na akcii byl na úrovni 1,29 dolaru oproti 1,09 dolaru ve stejném období před rokem, což představuje růst o 18%. Zisk ve farmaceutickém segmentu klesl o 12% oproti předchozímu čtvrtletí, částečně kompenzované růstem zisku o 5% v menším zdravotnickém segmentu. Vedení společnosti potvrdilo svůj výhled zisku za rok 2019 a to v rozmezí mezi 4,90 dolary a 5,15 dolary na akcii. Také schválilo nový $ 1 miliardový program zpětného odkupu akcií a deklaroval dividendu ve výši $ 0.4763.

Konkurenční výhody a výkonnost v recesi

Průmysl farmaceutické distribuce je nyní v problémech, ale stále považujeme Cardinal Health za atraktivní investici. Náš názor je založen na zakořeněné pozici společnosti v tomto odvětví, stejně jako na očekávaném růstu zdravotnictví v USA. Cardinal Health poskytuje své služby více než 24 000 lékárnám a více než 85% nemocnic v USA. Společnost vytvořila tržby ve výši 137 miliard dolarů za poslední fiskální rok. Tato úroveň je velmi obtížně replikovatelná a měla by umožnit společnosti Cardinal Health, aby si udržel své konkurenční postavení.
Další výhodou společnosti Cardinal Health je, že je výjimečně odolná vůči recesi. Farmaceutické a zdravotnické výrobky mají rok od roku stabilní poptávku. Spin-off CareFusion pomohl společnosti zvýšit tržby, provozní zisky a dividendy během Velké recese. Lidé budou vždy potřebovat své léky, a to i v době, kdy ekonomika začne klesat.

Perspektivy růstu, ocenění a katalyzátor

Primárním růstovým katalyzátorem společnosti Cardinal Health je stárnoucí populace v USA. Rostoucí očekávaná délka života a velmi velká populace seniorů znamenají, že poptávka po distribuci zdravotní péče by měla v budoucnu v USA růst. Akvizice pomohla Cardinal Health k těmto možnostem růstu. Například v roce 2017 společnost Cardinal Health získala od společnosti Medtronic (MDT) oddělení pro rekonvalescenci za 6,1 miliardy dolarů, což by mělo znamenat přírůstek 0,55 dolarů na akcii ve fiskálním roce 2019.
Akcie společnosti Cardinal Health se obchodují za poměr ceny a zisku 9,0 na základě očekávaného zisku na akcii ve výši 5,02 dolaru za fiskální rok 2019. Náš odhad reálné hodnoty pro akcii činí poměr ceny a zisku 14,0, což znamená, že změna ocenění by mohla přidat 9,2% ročně k výnosům akcionářů. Navíc očekáváme, že Cardinal Health zvýší zisk na akcii o 5% ročně. Přidáním 4,3% dividendového výnosu by celková očekávaná návratnost mohla v příštích pěti letech dosáhnout na 18% ročně.

Klíčové statistiky, poměry a metriky

Maximální pokles*: 64,0%
Dividendový výnos: 4,3%
Nejnovější nárůst dividend: 3,0%
Odhadovaná reálná hodnota: 70 dolarů
Historie dividend: 32 let zvyšování

Průměrný nárůst EPS za 10 let: N/A (CareFusion spin-off)
Průměrný nárůst dividend za 10 let: 12,3%
Průměrné P/E za 10 let: 15.5
Průměrný roční výnos za 10 let: 8,5%
Další ex-dividend Datum: 29/03/19

 


*Maximální pokles byl v říjnu roku 1998.