Cisco Systems (CSCO)

20.listopadu 2020

Dividenda

$1,44

Dividendový výnos

3,51%

Tržní kapitalizace

$173 miliard

Cena akcií 20. listopadu 2020

$40,97

Popis společnosti

Společnost Cisco Systems je světovým lídrem v oblasti vysoce výkonných počítačových síťových systémů. Switche a routery umožňují připojení k internetu lidem a firmám po celém světě. Společnost Cisco také nabízí produkty pro datová centra, cloud a zabezpečení. Cisco je takzvaná large-cap akciová společnost s tržní kapitalizací 173 miliard dolarů.

Výsledky

Jako globální společnost vystavená obecným ekonomickým silám nebyla společnost Cisco imunní vůči koronavirové krizi. Vedení společnosti Cisco za poslední čtvrtletí oznámilo výsledky, které touto krizí byly poznamenány. Pokles tržeb o 9,5%, upravený zisk na akcii (EPS) poklesl za čtvrté fiskální čtvrtletí o 3,6% (Cisco nedávno uzavřelo svůj fiskální rok). Za celý fiskální rok poklesly tržby o 5% na 49,3 miliardy dolarů, zatímco upravený zisk na akcii vzrostl o 4% na 3,21 dolarů. Infrastrukturní platformy, které jsou největším segmentem v rámci společnosti Cisco, zaznamenaly pokles tržeb o 16%. Tento segment pocítil největší dopad pandemie COVID-19. Switche, routry, datová centra a bezdrátové sítě byly během čtvrtletí také slabší. Ještě horší je, že vedení společnosti Cisco vydalo pro aktuální čtvrtletí neuspokojivý výhled. Vedení očekává, že v prvním čtvrtletí fiskálního roku 2021 bude upravený zisk na akcii ve výši 0,41 až 0,47 dolarů, což je výrazně pod konsenzuálními odhady 0,75 dolarů. Očekává se, že tržby se budou pohybovat od 11,7 miliard do 11,98 miliard dolarů, což představuje meziroční pokles o 9 až 11% a je to pod odhadem konsensu ve výši 12,2 miliardy dolarů.

Budoucí výhled

Ve všem, od počítačů přes mobilní telefony až po budovy, které jsou dnes připojeny, je společnost Cisco v přední pozici k implementaci internetu věcí. Společnost Cisco je zodpovědná za 80% všech dat přenesených přes internet za posledních 30 let. Dominance společnosti Cisco v hardwaru, jako jsou switche a routery, je hlavní konkurenční výhodou. Cisco si v krizi vedlo překvapivě dobře. V období 2007–2010 vzrostl zisk společnosti o 14%. Společnost také udržovala výplatu dividendy po celou dobu krize a za desetiletí po skončení krize vedení společnosti neustále dividendu zvyšovalo. 

Vedení společnosti Cisco nadále sleduje dlouhodobé trendy, které v posledních obdobích podpořily působivý růst a pravděpodobně v tom budou pokračovat i v následujících letech. Například prodej zabezpečení se ve čtvrtletí zvýšil o 10%, protože poptávka po produktech k zabezpečení sítě, identifikaci a přístupu, díky pokročilým a pokračujícím hrozbám zůstává silná. Vedení také zaznamenalo silný růst v AppDynamics a internetu věcí.

Ocenění

Očekáváme, že společnost Cisco vygeneruje upravený zisk na akcii ve výši 3,15 dolarů. Na základě tohoto zisku se akcie při současné ceně obchodují s poměrem cena / zisk (P / E) 13. Náš odhad reálné hodnoty je poměr P / E 15,0, což znamená, že růst násobku P / E by mohl v příštích pěti letech zvýšit roční výnos o 3,5% ročně. 

Hodnocení

Předpokládá se, že akcie společnosti Cisco Systems v příštích pěti letech nabídnou celkový roční výnos ve výši 13%. Náš odhadovaný výnos vyplývá z 6% tempa růstu zisku, 3,5% dividendového výnosu a 3,5% z růstu ocenění. Tržby společnosti a upravený EPS poklesly oproti předchozímu roku, protože společnost Cisco nadále pociťuje dopad pandemie COVID-19. Nadále však věříme, že akcie společnosti Cisco si díky očekávanému celkovému výnosu zaslouží hodnocení k nákupu. Akcie by měly oslovit i investory, kteří hledají příjem z dividend z technologického sektoru. Pětiletý cenový cíl je 63 dolarů.

Disclaimer

Investicnigramotnost.cz je informační služba. Obsahuje stanoviska k nákupu, prodeji a držení různých akcií a jiných cenných papírů. Provozovatelé investicnigramotnost.cz však nejsou zprostředkovatelé nebo investiční poradci a neposkytují investiční poradenství ani doporučení zaměřená na určitého účastníka nebo s ohledem na konkrétní okolnosti určité osoby. Informace uváděné na webových stránkách včetně odborných článků, komentářů a výhledů nemají v žádném případě sloužit jako individuální investiční doporučení ani analýza investiční příležitosti dle zákona 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu. Před jakýmkoliv investičním rozhodnutím doporučujeme kontaktovat zkušeného investičního poradce a záměry s ním konzultovat. Investicnigramotnost.cz nezaručuje, že budete akciový trh překonávat. Informace poskytnuté na investicnigramotnost.cz jsou získány ze zdrojů, které jsou považovány za spolehlivé, ale není zaručena přesnost nebo úplnost. V různých obdobích mohou vydavatelé a provozovatelé investicnigramotnost.cz vlastnit, nakupovat nebo prodávat cenné papíry projednávané za účelem investic nebo obchodování. Provozovatelé investicnigramotnost.cz a její vydavatelé, vlastníci a zprostředkovatelé neodpovídají za ztráty nebo škody, peněžní nebo jiné, které vyplývají z obsahu investicnigramotnost.cz. Minulé výsledky nemusí nutně zaručit budoucí výkonnost.